17 Kasım 2010 Çarşamba

Kurban Bayramınız Hayırlı Olsun /Sır

MERHABA CAN DOSTLAR /SIR
Hayırlı bayramlarınız olsun.
Rabbimiz (cc) “Kurbanlıkları, Biz, sizler için Allah’ın şiarları kıldık. Onlarda sizin için pek çok hayır vardır.” (22 Hac 36) buyurur.
DOSTLAR Şiâr: Allah’a ibadete vesile olan araç, ona yaklaştıran eserdir, bizleri O’ nun yolunda tutan işarettir.Kurban Allah’a götüren araç, menzili gösteren kulluk yolundaki işarettir. Kurban, sırf Allah için kesilirse kurbandır. Sahibini Allah’a yaklaştırırsa, kurbandır. Cahiliye döneminde putperestler de kurban kesiyorlardı, ama onlar putları için kesiyorlardı. Müslüman ise, sadece Allah için kurban keser. Kurban, Hz. Âdem ile başlayan, Hz. İbrahim de sembolleşen evrensel bir tevhid gösterisidir. Kurbanla mümin, kendisinin bu tevhid çizgisinin üzerinde olduğunu ispat eder.
CAN DOSLAR;
Bakın bu konuda Mevlana ne diyor; “Ey insan! Sende yürek olmadıktan sonra hançerin ne faydası var!? Ali gibi bilek olmadıktan sonra Zülfikarın ne yararı olur ki!? Nuh gibi kaptan olmadıktan sonra sana Gemi ne yapsın!? İbrahim gibi, içindeki putları kıramadıktan sonra putperest olmadığının ne alamı vardır!? İsmail gibi, her şeyinden geçip nefsini O’nun yoluna koyamadıktan, O’ nun olamadıktan sonra kurban kesmenin ne anlamı olur ki? Özellikle kurban günlerinde getirdiğin teşrik tekbirleriyle, nefsinin kibrini, müstekbirlerin istikbarını yok edemedikten sonra tekbir getirmenin ne anlamı vardır?”
Peygamberimiz kurbanlık hayvanını kesmek için yere yatırdığında Hz İbrahim peygamberin duası olan şu ayetleri okurdu:
Ben yüzümü tamamen, gökleri ve yeri yoktan var edene çevirdim ve artık ben ortak koşanlardan değilim! (6 Enam 79)
Benim namazım, kurbanım, hayâtım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allâh içindir. O' nun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben Müslümanların ilkiyim. (6 Enam 162-163)
Peygamberimiz ayetlerden seçtiği bu duasını şöyle sürdürürdü: Allah’ım bu kurban Sendendir, Senin lütuf ve nimetin sayesindedir ve Senin için, Senin rızanı kazanmak içindir. Muhammed ve Ümmeti adına… Bismillahi Allahü ekber/ Allah adına, Allah en büyüktür!
Kurbanın gaye ve hedefini, kısaca tevhidi en veciz bir şekilde özetleyen cümlelerdir bunlar.
DOSLARIM; Bu ayetlerin hedeflediği gerçek kurbanlarla buluşabilme dileğiyle, bayramınız bereketli, kurbanınız bizleri O’ na yaklaştıran olsun CAN DOSLARIM.
BU BİR SIRDIR.

Hiç yorum yok: